Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szakértők várakozása szerint 2018 az áttörés éve lehet mindazon cégek számára, amelyek a globális, űralapú internetszolgáltatás létrehozásáért versengnek. - Internet magazin
részletek »

Internet a világűrből

Az internet világából hírek, érdekességek, kérdések és válaszok, valamint a kapcsolatos fogalmak tárháza. Mi az internet? Mi a története? Mi az e-mail és a webtárhely? ... Mindezt, és még többet is megtudhatsz az "Internet" Tuti Magazinból
Internet magazin
Itt vagy: Internet magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Internet a világűrből
Internet a világűrből
Bizonyos Föld körüli pályákon már így is nagy a zsúfoltság, amit jelentősen fokoznának a tervezett mega-konstellációk. (Kép: NASA)
Szakértők várakozása szerint 2018 az áttörés éve lehet mindazon cégek számára, amelyek a globális, űralapú internetszolgáltatás létrehozásáért versengnek.
Várakozások szerint a műholdas gyors internetszolgáltatás alapvetően változtathatja meg a világhálóhoz való hozzáférést és az internetezési szokásokat, lehetőségeket. A legfontosabb, hogy az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán (LEO, MEO) keringő műholdakról biztosított szolgáltatás hozzáférést biztosít az internethez azon mintegy 4 milliárd embertársunk számára, akiknek jelenleg erre még nincs technikai lehetőségük. Ha elég nagy sávszélességet sikerül biztosítani, akkor a szolgáltatás versenyképes lehet a földi szolgáltatásokkal, ahol az optikai szálas hálózat kiépítése horribilis költségekkel jár. A Popular Mechanics cikke (és az abban hivatkozott Aviation Week cikk) nyolc céget vesz számításba, amelyek számára 2018 a fordulat éve lehet. A cégek közül hármat (SpaceX, Samsung és Boeing) a nagy és ismert vállalatok közé sorolnak, a többit (OneWeb, Telesat LEO, SES O3B, Iridium Next és LeoSat) az (egyelőre) kevésbé ismerteknek nevezik, amelyek azonban jelentős szerepet játszhatnak a verseny felgyorsításában.

Farooq Khan, a dallasi székhelyű Samsung Research America elnöke 2015-ben Mobilinternet az égből (Mobile Internet from the Heavens) című cikkében vázolta fel a műholdas konstellációval létrehozandó szolgáltatást. Khan szerint 4600 olcsón gyártható, alacsony Föld körüli pályára állított műholddal terabájt/sec adatátviteli sebesség érhető el. Ez 5 milliárd felhasználóval és felhasználónként havonta 200 gigbájt adatforgalommal számolva havonta világviszonylatban 1 zettabájt, azaz 1 milliárd terabájt adatforgalmat jelent. Khan előrejelzése szerint 2028-ra általánossá válik a havi 200 GB adatfelhasználás, így a cégnek egy évtized áll rendelkezésére a mikroműholdas hálózat kiépítéséhez.

A SpaceX már tavaly augusztusban regisztráltatta saját maga számára a Starlink márkanevet vezeték nélküli, szélessávú kommunikációs szolgáltatásra. A tervük az, hogy 2019-től kezdődően 4425 műholdat állítanak Falcon-9 rakétáikkal alacsony Föld körüli pályára, a rendszer teljes kiépítését 2024-re tervezik. A későbbiekben a rendszert további 7500 műholddal egészítenék ki, amelyek a szolgáltatás sebességének gyorsítása érdekében még alacsonyabb pályákon keringenének. (A cikk a probléma nagyságának érzékeltetésére megemlíti, hogy a GPS rendszer mindössze 31, MEO pályán keringő műholddal biztosítja a szolgáltatást, illetve jelenleg összesen mintegy 1700 műhold kering a Föld körül.) A cég hatalmas előnye versenytársaival szemben, hogy saját hordozórakétával rendelkezik, a pályára állításokat tehát önerőből megoldhatják.

A OneWeb terveiről korábbi cikkünkben részletesen írtunk. A cég az első tíz kísérleti műholdját már 2018 elején pályára szeretné állítani, majd fél évvel később megkezdenék a 720 darab LEO műholdból álló rendszer teljes kiépítését. Terveik szerint 2019-ben Alaszkában már megkezdenék üzleti alapon a szolgáltatást. Második lépésben, a 2020-as évek közepéig további 900 műholdat állítanának az előzőeknél valamivel magasabb pályára.

A Boeing a hírek szerint az Apple-lel szándékozik együttműködni: olyan műholdas hálózatot hoznának létre, amelyik jelentős előretörést jelentene az iPhone-ok számára. A tengeri navigációra és a repülésbiztonságra fókuszáló Iridium Next nagyjából félúton jár rendszere kiépítésében. Tavaly karácsony előtt állították pályára legújabb tíz műholdjukat, terveik szerint idén befejezik a rendszer kiépítését.

Both Előd
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - internet, világűr, műhold
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-01-26 17:04:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü